Espoon Steinerlukion Elokuvailmaisun linja on aloitettu syksyllä 2023. Opiskelijat opiskelevat Steinerlukion yleislinjan opintoja muun luokan kanssa sekä omia elokuvaopintoja.
Elokuvailmaisun linjalla opetellaan tuntemaan, tekemään ja ajattelemaan elokuvaa ja elokuvan kanssa. Linjalla hypätään suoraan tekemään, ja lähdetään liikkeelle opiskelijoiden omista havainnoista.
Linjalle haetaan erillisessä haussa yhteishaun kautta. Yhteishaussa lukiomme löytyy Helsingin Rudolf Steiner-koulun Espoon toimintayksikkönä. Opiskelijamme tekevät pääkaupunkiseudun steinerlukioiden kanssa yhteistyötä esimerkiksi jalkapalloturnausten ja tapahtumien muodossa.
Linjan opintojaksot
Näiden ao. elokuvailmaisun opintojen lisäksi opiskelijat suorittavat steineropintoja ja valtakunnallisia opintoja yleislinjan opiskelijoiden kanssa. (Yht. 150op)
Opinnot eivät aina noudata lukiolle tyypillistä 38 tunnin mittaa: myös intensiivisiä lyhytkursseja ja workshop-työskentelyä.
1. vuosi
“Opintojakson tavoitteena on elokuvan ja laajemmin liikkuvan kuvan mahdollisuuksiin tutustuminen tekemällä, katsomalla ja keskustelemalla. Keskiössä ovat elävän kuvan loputtomat mahdollisuudet sekä opiskelijan oman kiinnostuksen löytäminen, ruokkiminen ja laventaminen. Opintojaksossa käydään läpi kuvaamisen, leikkaamisen ja ääneen työstämisen alkeet. Opiskelijat valmistavat lyhyen, havaintoihin ja niiden työstämiseen perustuvan elokuvaharjoituksen.”
“Opintojakson tavoitteena on erityisesti kuvaamisen ja äänisuunnittelun kautta syventyä siihen, kuinka elokuva esittää ja luo paikkoja. Opintojaksolla lähestytään elokuvan tematiikkaa, sävyä ja tunnelmaa kokoelmana elokuvan luomia tiloja. Harjoitusten ja elokuvaesimerkkien avulla opiskelija opettelee katsomaan ja kuulemaan maailmaa sekä sisäisen maailman heijastuksina (eli mielenmaisemina) että ihmisestä riippumattomina paikkoina.”
“Opintojakson tavoitteena on yhdessä tekemisen ja katsomisen kautta syventyä elokuvailmaisuun toiminnan esittämisenä. Itse näyttelemällä, leikkaamalla sekä toisten esiintymistä ohjaamalla opiskelija oppii, kuinka elokuvan hahmot, tilanteet ja tunnelma syntyvät sarjana konkreettisia eleitä.”
Elokuvailmaisun opintoihin sopiva työharjoittelu
2. vuosi
“Opintojakson tavoitteena on tutustua tarinan kertomiseen elokuvalla ja tarinan eri funktioihin elokuvailmaisussa. Opiskelijat oppivat käyttämään perinteisiä tarinankerronnan käsitteitä kuten kohtaus, konflikti, käänne ja kaari. Aiemmin opittuun nojaten pohditaan, kuinka paikat, eleet ja tarina ovat keskenään riippuvaisia ja luovat toisiaan.”
“Opintojakson tavoitteena on tutustua elokuvateoksen toteuttamisen käytäntöihin ja saada kokemusta niistä. Opintojaksolla tutustutaan elokuvatuotannon työnkuviin ja prosessiin. Opiskelijat toteuttavat oman lyhytelokuvaprojektin.”
3. vuosi
“Opintojakson tavoitteena on tutustua audiovisuaalisen ilmaisun eri konteksteihin ja oppia tunnistamaan niiden erityispiirteitä. Opintojaksolla pohditaan, miten eri keinoin esimerkiksi dokumentit, uutiset, taideinstallaatiot, instagram-videot, mainokset tai kotivideot rakentuvat ja vaikuttavat. Opiskelija oppii katsomaan realismia ja uskottavuutta kontekstisidonnaisina illuusioina. Opintojaksolla tehdään elokuvaharjoituksia siirtämällä audiovisuaalinen sisältö toisen kontekstin tyyliin.”
“Opintojakson tavoitteena on oppia hahmottamaan elokuva- ja audiovisuaalisen kulttuurin moninaisuutta. Opiskelija oppii tunnistamaan teoksen aina kuuluvaksi johonkin maantieteelliseen, ajalliseen ja (ala)kulttuuriseen perinteeseen. Opintojaksolla tutkitaan, millä menetelmin arkistot säilövät ja luovat historiaa sekä pohditaan omien henkilökohtaisten arkistojen merkitystä. Opiskelijat pääsevät vierailemaan jollakin pääkaupunkiseudun elokuvafestivaalilla sekä tutustumaan omiin mahdollisuuksiinsa nähdä vieraita elokuvakulttuureita mm. internetin kautta.
Mahdollisia itsenäisiä / vaihtuvia opintoja
Vaihtuva, kaikille vuosikursseille avoin opintojakso, jonka sisältö perustuu opiskelijoiden toiveisiin. Aiheita voisivat olla esim. filmityöskentely, elokuvamusiikki tai syventyminen elokuvanäyttelemiseen.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinnassa huomioidaan perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo max 10p. Alin hyväksytty keskiarvo on 7.4, painotus oppiaineilla kuvataide, liikunta, musiikki. Lisäksi opiskelija tekee oman hakuvideon max 10p. Alin hyväksyttävä pistemäärä on 2.
Ohjeita videon toteutukseen
Haluatko kertoa tarinasi dokumentaarisen elokuvan, still-kuvasarjan, animaation tai näytellyn draamaelokuvan keinoin?
Valitse mihin laitat kameran: mikä asetelma, paikka/tausta tai kuvakoko kertoisi maailmastasi ja tyylistäsi?
Oletko itse kuvassa vai näemmekö kameran kautta katseesi?
Mitä kuva meille sinusta kertoo? Kuinka monella kuvalla kerrot tarinasi?
Onko kamera liikkeessä vai pysähtynyt?
tästä linkistä (https://forms.gle/qJohqQ4ChRpZareX7)löytyvällä lomakkeella.
Voit ladata videon YouTubeen salattuna ja lähettää lomakkeen kautta salasanan.
Video tulee palauttaa 27.3. klo 15.00 mennessä.