”Kunpa olisin itse voinut olla tällaisessa koulussa”

Karoliina Vilanderin nuorin lapsi käy Espoon Steinerkoulun viidettä luokkaa. Karoliinan mukaan koulu tarjoaa esiintymis- ja elämäntaitoja ja kannustaa lapsia kasvamaan omaan ilmaisuun. Lapset tulevat steinerkoulussa nähdyiksi ja huomatuiksi yksilöinä.

Karoliinan vanhemmat lapset eivät ole käyneet steinerkoulua, mutta steinerpedagogiikka on ollut hänelle pitkään tuttua.

– Ajattelimme, että nuorimmalle lapsellemme olisi tärkeää, että hänen yksilöllisyyttään tuettaisiin koulussa. Oman itsensä ilmaisu ja rohkeus tuoda omaa mielipidettä esiin ovat asioita, joita selvästi tuetaan täällä, Karoliina kertoo.

Inspiroiva oppimisympäristö

– Steinerkoulu antaa loistavat valmiudet elämään. Lapsia valmennetaan esimerkiksi toisten ihmisten kohtaamiseen ja heistä huolehtimiseen. Mikä on sen tärkeämpää elämässä, kuin tulla toimeen muiden ihmisten kanssa? Karoliina pohtii.

Karoliina on tyytyväinen koulun opetusmenetelmiin – käsiteltäviin teemoihin sukelletaan sisälle, eikä asioita pelkästään lueta kirjoista. Oppilaita myös kannustetaan luovaan ongelmanratkaisuun ja heitä johdatellaan löytämään asioita itse. Oppimisympäristöt on suunniteltu tukemaan oppimista.

– Inspiraatio on hirveän tärkeä tunne elämässä. Meidän lapselle koulu on selkeästi yksi näistä inspiroivista asioista, ja se on ihan mahtavaa, Karoliina iloitsee.

Kaikki ihmis- ja perhetyypit hyväksytään

Karoliina suosittelisi Espoon Steinerkoulua erityisesti lapsille, jotka tarvitsevat enemmän yksilöllistä huomiota kuin mitä tavallisissa peruskouluissa pystytään takaamaan. Koulu on kuitenkin Karoliinan mukaan hyvin monimuotoinen, ja lapset tulevat erilaisista taustoista.

– Steinerkoulua ei tarvitse pelätä. Täällä hyväksytään kaikki ihmis- ja perhetyypit, Karoliina muistuttaa.